Avond van de Stadsdichter Volg via de livestream hoe Stadsdichter Charlotte de Raad zich presenteert aan Hilversum
donderdag 01 apr ‘21
open: 19:30u | start: 19:30u
muziek & theater

Volg De Avond van de Stadsdichter via de livestream.

Op 1 april vindt de derde editie van de Avond van de Stadsdichter plaats. Deze editie is exclusief te volgen via een livestream vanuit De Vorstin. Het evenement is gratis toegankelijk dus laat je verrassen door de veelzijdigheid van poëzie!

Deze avond neemt Hilversum afscheid van de huidige stadsdichter Mieke van Zonneveld. Zij draagt dan het stokje over aan haar opvolgster: Charlotte de Raad. Dit jaar is het extra bijzonder, want Hilversum krijgt ook haar allereerste kinderdichter: Pander Docters van Leeuwen. Het thema van deze avond is poëzie en ritme.

Stadsdichter

De Avond van de Stadsdichter is een initiatief van de eerste Hilversumse stadsdichter Robert Grijsen. Robert vervulde deze eervolle functie in 2016 en 2017.

Scheidend stadsdichter Mieke van Zonneveld (van 2018 tot 2021) zal op 1 april het stokje overdragen aan Charlotte de Raad. Charlotte is de aankomende drie jaar de stadsdichter van Hilversum. Vanuit die rol schrijft ze jaarlijks gedichten voor de stad en draagt zij deze voor bij bijzondere evenementen, zoals de Verhalenparade, Dutch Media Week, verschillende herdenkingen en de welkomstavond voor nieuwe inwoners.

Muzikale omlijsting

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Bente Fokkens. Ze schrijft en treedt al op sinds haar elfde. Je hebt haar wellicht gezien in de documentaire ‘Bente’s stem’ of bij De Wereld Draait Door. Ook is ze 3FM Talent geweest en timmert ze aan de weg als actrice. Haar track ‘Days of Old’, soundtrack van de film ‘Kappen!’ (waarin ze de hoofdrol in vertolkt), is maar liefst meer dan vier miljoen keer beluisterd op Spotify. Ook was ze te zien in ‘Misfit’ en in de hit-serie ‘Soof 2’.

In 2019 gaat Bente in het Nederlands liedjes schrijven en tekent ze een contract bij platenlabel Top Notch. De liefhebber kon haar al ontdekken op Dave Budha’s album ‘Mooie Droom’. Haar EP ‘Liefste, Ken Je Mij‘ is slechts het begin van haar nieuwe muzikale reis.

Kinderdichter & finale Poëziewedstrijd

In de aanloop naar de Finale van de Kinderdichter hebben de drie Hilversumse dichters Mieke van Zonneveld, Robert Grijsen en Minke Maat poëzieworkshops gegeven in negen groepen 7 van verschillende Hilversum basisscholen. Alle kinderen schreven een gedicht. Uit deze gedichten kozen de workshop-leiders vijftien finalisten. Dinsdag 16 februari is Pander Docters van Leeuwen, uit groep 7 van de Groen van Prinstererschool, door een vakjury onder voorzitterschap van schrijver Hans Hagen gekozen als winnaar. Pander is de eerste Hilversumse Kinderdichter. Zij wordt voor één jaar aangesteld.

Een belangrijk onderdeel van de avond is de finale van de Poëziewedstrijd voor Hilversumse Scholieren. Dit schooljaar heeft de School der Poëzie in 22 Hilversumse middelbare schoolklassen workshops poëzie gegeven. Alle leerlingen schreven een gedicht. Vijf finalisten uit de onderbouw en vijf finalisten uit de bovenbouw laten hun voordracht tijdens de Avond van de Stadsdichter horen. Aan het einde van de avond zullen twee winnaars bekend worden gemaakt. Beide jonge dichters krijgen de eer om hun gedicht als muurschildering te laten vereeuwigen.

De Avond van de Stadsdichter is een samenwerking van de gemeente Hilversum, De Vorstin, Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum, de School der Poëzie en Stichting Hilversum Marketing. Je kunt hier een sfeerimpressie van afgelopen jaar bekijken.


Sandra van Nieuwland | Vorstin Lentesessies vr 2 apr ‘21
Word lid van onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste shows.

Verstuur

Volg ons op spotify