;
Blues Café presents Leif de Leeuw Band American Blues, video's, verhalen en muziek
zondag 18 jun ‘17
open: 15:30u | start: 16:00u
vvk € 7,50 | deur € 7,50
muziek | Podium de Vorstin

Een middag vol live muziek, een goede sfeer en drankjes. Geniet van een bijzondere presentatie van internationaal fotograaf Dirk W. de Jong en een optreden van Leif de Leeuw Band!

Dirk W. de Jong & The Bayou Mosquitos
American Blues, film, verhalen en muziek

Er zijn niet veel bluesartiesten die fotograaf Dirk W. de Jong niet voor zijn lens heeft gehad. Gedurende 25 jaar reisde hij naar de Verenigde Staten om muzikanten te fotograferen. Naar aanleiding van zijn boek ‘American Blues’ dat onlangs verscheen, vertelt hij een aantal short blues stories, ondersteund door fotografie en live muziek van The Bayou Mosquitos.

Leif de Leeuw Band

Er was eens een wanhopig meisje. Ze schreef een brief, sprong voor een vrachtauto en schudde de wereld, en daarmee ook de Leif de Leeuw Band, wakker. Dit is Leelah Alcorn. Een 17-jarig transgendermeisje dat niet geaccepteerd werd door haar ouders en geen andere uitweg zag, dan zichzelf van het leven te beroven. Haar afscheidsbrief werd honderdduizenden keren gedeeld op sociale media. En zo kwam Leelah’s indringende verhaal ook bij Leif de Leeuw Band – vocalist Britt Jansen terecht. Het raakte haar. Zo diep,dat de band besloot om er een deel van hun album aan te wijden.
Leelah is het debuutalbum van de Leif de Leeuw Band: een vierkoppige formatie, geïnspireerd door de bluesrock. Maar wie naar het meeslepende drieluik Leelah I, II en III, luistert, begrijpt al snel waarom de Leif de Leeuw Band al lang niet meer volledig in het ‘blues hokje’ thuishoort. De Leif de Leeuw Band vertelt het verhaal van Leelah, behalve tekstueel, ook muzikaal. Van het country-achtige intro over de ongelukkige vrachtwagenchauffeur die Leelahvoor zijn voertuig kreeg, tot het progressieve rockstuk over alles wat Leelah’s dood wel en niet teweeg heeft gebracht in de samenleving.
Leelah’s dood zorgde voor ophef en resulteerde in Amerika in ‘Leelah’s Law’. Een wet, die therapieën gericht op het genezen van minderjarige homo’s en transgenders verbiedt. Uiteindelijk is die wet beperkt doorgevoerd en is het zelfmoordcijfer onder transgenders nog steeds schrikbarend hoog. Leelah wilde dat haar dood een betekenis zou hebben en eindigde haar brief met de woorden: ‘Fix Society’. De Leif de Leeuw Band neemt die woorden letterlijk over en zet hiermee Leelah’s strijd voort.

De Leif de Leeuw Band won in 2014 de Dutch Blues Challenge en werd het jaar daarop bekroond met de titel ‘best band 2015’ tijdens de European Blues Awards. Gitarist Leif de Leeuw won tot twee keer toe (2009 en 2013) de Sena Young Talent Guitar Award. Gitarist/Vocalist Britt Jansen won in 2013 de prestigieuze Jacques de Leeuw prijs.

Deze zomer speelde de band op muziekfestival Sziget in Hongarije. Ook tourde de Leif de Leeuw Band door onder andere Amerika, Duitsland en Zwitserland en speelde op festivals als Rockwell Open Air in Duitsland, Ribs ’n Blues, Haarlem Jazz en Culemborg Blues.AVROTROS muziekcafé met o.a. Alain Clark za 24 jun ‘17
Word lid van onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste shows.

Verstuur

Binnenkort in De Vorstin:

Volg ons op spotify