;
Kayak Progrock uit Hilversum
vrijdag 26 okt ‘18
open: 20:00u | start: 20:45u
vvk € 25,50 | deur € 25,50
muziek | Grote zaal

Afgelopen januari brachten de Hilversumse helden van Kayak hun nieuwe album ‘Seventeen’ uit. Met speciale gast Camel-gitarist Andy Latimer. De band is al ruim 40 jaar een Nederlands progrock boegbeeld. Tijd voor een show in thuisstad Hilversum!

Kayak werd in 1972 opgericht door toetsenist / componist Ton Scherpenzeel en drummer / componist Pim Koopman, samen met zanger Max Werner, gitarist Johan Slager en bassist Cees van Leeuwen. In het begin vergeleken critici de band vaak met tijdgenoten als Yes en Focus, maar de band ontwikkelde al snel een eigen stijl van symfonische rock die, hoewel bijna elk album een ​​of meer ‘epics’ bevatte, zich concentreerde op songs in plaats van uitgebreide solo’s en lange instrumentale passages.

Door de jaren heen heeft Kayak veel veranderingen in de line-up gezien. Ton Scherpenzeel is nu het enige overgebleven originele lid en leider van de band.

Pim Koopman verliet de band in 1976. In 1978 bracht Kayak de USA Top-60 in kaart met hun single ‘Want You To Be Mine.’ Een jaar later werd het commercieel meest succesvolle album ‘Phantom of the Night’ van de band platina in Nederland en bereikte het al enkele weken nummer één in de Nederlandse albumcharts. Line up: Ton Scherpenzeel (keyboard) Edward Reekers (zang), Johan Slager (gitaar), Peter Scherpenzeel (bas) en achtergrondvocalisten Irene Linders (die veel van de teksten samen mede-schreef) en Katherine Lapthorn. De single van dat album, ‘Ruthless Queen’, bereikte de Nederlandse top 5. De eerste aflevering eindigde in 1981, toen na twee albums de groep besloot om het een dag te noemen. Dat viel samen met een Duitse nummer één hit voor voormalig zanger, toen drummer van de band Max Werner, ‘Rain in May’. Alle leden gingen hun eigen weg. Ton Scherpenzeel bijvoorbeeld speelde en nam op met groepen als Earth & Fire en de Britse band Camel.

Snel vooruit naar 1999: na een afwezigheid van 18 jaar herstelden Ton Scherpenzeel en Pim Koopman Kayak opnieuw, met Max Werner opnieuw zingende hoofdrol. Deze tweede periode werd gekenmerkt door een nieuwe explosie van creativiteit. De uitvoer van Kayak overtrof zelfs hun eerste periode. In 2009 sloeg het noodlot toe toen Koopman stierf aan hartfalen in het midden van hun ‘Letters from Utopia’ tournee. In 2011 overwon de band dit grote verlies en keerde terug naar het podium en een nieuw album. Een paar jaar later voltooide Kayak hun rockopera trilogie ‘Merlin’, ‘Nostradamus’ (2CD) en ‘Cleopatra’ (2CD). Toen leadzangers Cindy Oudshoorn en Edward Reekers kort daarna de band verlieten, besefte Scherpenzeel dat hij de line-up volledig moest vernieuwen om zijn creativiteit te behouden en de band draaiende te houden.

Nu, met zanger Bart Schwertmann en gitarist Marcel Singor, tonen basspeler Kristoffer Gildenlöw en drummer Collin Leijenaar, een herboren Kayak, nogmaals dat de naam van de band – hoewel willekeurig gekozen in 1972 – even passend is als altijd. Net wanneer iedereen verwacht dat de boot ten onder gaat, duikt het wonder boven wonder op en vaart verder.

Voor dit concert zijn er ook fysieke kaarten te koop bij Platenhuis ’t Oor (je kunt alleen contant betalen!)


Tijdmasjien vr 26 okt ‘18
Word lid van onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste shows.

Verstuur

Binnenkort in De Vorstin:

Volg ons op spotify