;
Martha High & The Italian Royal Family Achtergrond zangeres van o.a. James Brown en George Clinton!
vrijdag 01 mei ‘20
open: 20:30u | start: 21:30u
vvk € 25 | deur € 25
muziek | Kleine zaal

In navolging van de door de overheid aangekondigde maatregelen zijn wij genoodzaakt alle evenementen tot 1 juni 2020 te annuleren. Wij vinden dit ontzettend vervelend. Kaartkopers die tickets hebben voor een evenement in deze periode ontvangen van ons zo snel mogelijk een e-mail met meer informatie. 

De bijdrage van Miss Martha High aan de ontwikkeling van het soul is onbetwistbaar. Geboren in Victoria, Virginia en opgegroeid in Washington DC, startte ze met zingen voor publiek op jonge leeftijd, tijdens concerten van haar lokale school. Het was op een talentenshow dat ze werd ontdekt door niemand minder dan Bo Diddley; hij was zodanig onder de indruk dat hij alles over de jong getalenteerde zangeres vertelde aan de opkomende band The Jewels.

Martha & The Jewels 
Op Bo zijn aanbeveling kreeg ze een auditie. Ze waren helemaal omver geblazen door haar krachtig vocaal bereik en ze werd meteen een lid van de band. Een paar jaar later, namen ze de nationale hit Opportunity op, met hulp van een andere legende: George Clinton.

Op een zekere nacht in 1965, waren Martha en The Jewels aan het optreden in Washington DC, en opeens was er veel commotie in de zaal; James Brown was daar naar hen aan het kijken. Hij was zo onder de indruk dat hij na de show backstage ging en hen vroeg om een deel te worden van de James Brown Revue band. Dat was de start van Martha haar 32 jaar lange carrière naast The Godfather, de langste van alle achtergrondzangers die hij heeft gehad.

James Brown
Zo is ze onder meer te horen op zijn gevierde 1968 liveversie van There Was a Time en zingt de onvergetelijke soprano noot in het begin van de de in 1974 verschenen single The Payback en zijn hit Body Heat. Ze bleef aan zijn zij gedurende 30 jaar en zong op sommige van zijn meest bekende concerten.

Ze was met hem en the JB’s tijdens het bekende Boston Garden concert in 1968, de nacht na de moord op Martin Luther King, ze was ook aan zijn zijde toen James door de gevaarlijke Vietnamese lucht vloog om de Amerikaanse troepen te vermaken. En niet te vergeten met in Zaire, waar ze optraden tijdens het legendarische ‘Rumble in The Jungle’ evenement, met zo’n 60 000 aanwezigen.

Nieuw album
50 jaar later heeft Martha zeker haar bijnaam “The hardest working woman in show business” verdiend. Ze sierde podia overal ter wereld, van intieme jazz clubs tot in zalen als The Boston Garden. Na haar nieuwe samenwerking met het Italiaanse label Blind Faith Records en de Italiaanse producer Luca Sapio, is ze eindelijk terug met een nieuw album, Nothing’s Going Wrong.


Avrotros Muziekcafé za 2 mei ‘20
Word lid van onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste shows.

Verstuur

Binnenkort in De Vorstin:

Volg ons op spotify