;
Mary Gauthier Voorprogramma: Jaimee Harris
woensdag 17 okt ‘18
open: 20:00u | start: 20:30u
vvk € 19,50 | deur € 19,50
muziek | Kleine zaal

De laatste keer dat de legendarische Americana-zangeres Mary Gauthier Nederland aandeed, was najaar 2014. Eind 2018 keert ze terug voor een nieuwe tournee Rifles & Rosary Beads en op 17 oktober staat ze in de Vorstin.

Gauthier is in Louisiana geboren en woont tegenwoordig in Nashville. In de VS wordt ze gezien als één van de grootste singer-songwriters. Bob Dylan en Tom Waits zijn fan van haar aangrijpende, rauwe liederen over eenzaamheid, onthechting, angst, drank en drugs en houden van haar doorleefde, melancholische stem. Als kind werd ze te vondeling gelegd. Eenmaal een tiener verliet ze haar problematische pleeggezin om over straat te zwerven. Jarenlang kampte ze met verslavingen, maar ze wist af te kicken. Pas toen ze liedjes ging schrijven op haar 35e, viel alles op zijn plek.

Gauthier is een verhalenverteller en voelt zich verwant met de buitenstaander, de mens die tussen wal en schip is gevallen of dreigt te vallen. Voor haar nieuwe cd Rifles & Rosary Beads (release voorjaar 2018) werkte ze samen met oorlogsveteranen. In de VS besluiten er elke dag 22 uit het leven te stappen. In een speciaal project worden de (ex-)militairen aan professionele tekstschrijvers gekoppeld om hen en hun families te helpen de naweeën van hun missies te verwerken en hun leven weer op te pakken door hun ervaringen in universele nummers om te zetten. Geen therapie, maar kunst, alhoewel het wel therapeutisch kan werken, aldus Gauthier. Ze schreef gedurende vijf jaar meer dan vijftig songs met de soldaten, waarvan er elf op de nieuwe cd staan. Ik ben er trots op om de vroedvrouw van deze liedjes te zijn, zegt ze.

Het werk met de veteranen is Gauthier op het lijf geschreven. Als geen ander weet ze persoonlijke ervaringen en ellende op muziek te zetten, maar wel aan die duisternis voorbij. Dat is haar grote kracht. Een pleidooi voor vrede, zo kun je de liedjes in Rifles & Rosary Beads omschrijven.

Mary Gauthier wordt vergezeld door violist Michele Gazich.

 

Jaimee Harris
In het voorprogramma van Mary Gauthier staat Jaimee Harris. Die timmert al een tijdje aardig aan de weg en is vastbesloten de nieuwe americana/folk queen te worden van Amerika. Ze wordt ook vaak omschreven als een edgier  Emmylou Harris voor de jongere gerenatie.


Comedy Cowboys do 18 okt ‘18
Word lid van onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste shows.

Verstuur

Binnenkort in De Vorstin:

Volg ons op spotify