;
Orgel Vreten Orgel battle tourt met nieuwe album!
zondag 23 dec ‘18
open: 20:00u | start: 20:30u
vvk € 16,50 | deur € 16,50
muziek | Kleine zaal

In maart 2018 komt het nieuwe album De man En Zijn Machine van Orgel Vreten uit bij V2 Records. Geen zorgen: de bekende vuige orgels zijn gebleven. Op 23 december staat de band in de kleine zaal van de Vorstin

Op De man en zijn machine worden de orgels bijgestaan door op het eerste gezicht onverwachte machines als vintage synthesizers en ritmecomputers. Elk nummer kent een verrassing: intergalactische melodielijnen worden afgewisseld met dansbare grooves. Speelse prikkelende themas met spoken word en onverbiddelijk volume met melancholie. De ongekende live-energie waar Orgel Vreten zo bekend mee geworden is, spat van de plaat af. De man en zijn machine is een album waarop het plezier van het spelen centraal staat.

Want spelen, dat is wat Orgel Vreten weer wil doen. Na een periode van 5 jaar onafgebroken optreden op festivals, in clubs, op radio en tv en in theaters, stapt de band bewust even uit de spotlights om in alle rust te werken aan De man en zijn machine. De periode die volgt is er een van bezinning. Orgel Vreten moet terug naar de wortels, het Hammondorgelgevecht. Uitdagen, schreeuwen, incasseren, kortom: het samen spelen, het samenspel, dat is de basis van de band. Natuurlijk op die machines: eikenhouten kisten uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, die analoge trillingen rondslingeren via nog oudere luidsprekers. De spanning van het moment bepaalt de klank. Al spelend, zoekend, uitproberend, met vallen en opstaan. Samenwerkend of in strijd. De zaal drinkt bier, de lucht trilt. En er was geluid. Muziek, waar frequenties en amplitudes klanken worden die aan emoties raken. De sound op De man en zijn machine is wat dat betreft vooral een eerbetoon aan zichzelf.

Deze spanning, het samen spelen, het gevecht tussen Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer wordt grootser en gelaagder uitgevochten dan ooit, door de spannende nieuwe dynamiek van een uitbreidende bezetting. Arno Bakker, al jaren een vast gezicht bij de liveshows, geeft De man en zijn machine een niet eerder gehoorde diepgang en ook drummer Henri van den Berg schuwt het experiment niet. Bassist Jan Teertstra mengt zich meer dan ooit in de strijd, die voor het eerst niet tussen twee, maar tussen vijf mensen wordt gestreden. Wederom spelend, weer met vallen en opstaan, vindend. Dansmuziek is nog ouder dan de pijpende Pan. En entertainment is géén uitvinding van den Amerikaan.

Orgel Vreten ontstaat in 2011. In die jaren doet de band drie uitverkochte clubtours en veel zomerfestivals met als hoogtepunt het platspelen van de Lima op Lowlands. 3voor12 over dat optreden: Het idee van deze band is natuurlijk onverwoestbaar; immers, wie gaat er niet plat voor de vuige sound van zo’n houten brik met ronddraaiende Lesliespeaker?

Na twee live-albums met Robin Piso neemt Darius Timmer plaats achter het orgel. In deze nieuwe formatie neemt de band het studio-album Komrad op en opent Orgel Vreten de Amsterdamse Uitmarkt 2015 op het Museumplein. Een succesvolle clubtour volgt. In 2015 maakt Orgel Vreten de theatervoorstelling En de ander i.s.m. dichter Dennis Gaens en Het Zuidelijk Toneel. De voorstelling trekt in 2015 en 2016 langs theaters door heel Nederland. Na deze theatertour werkt Orgel Vreten, met drummer Henri van den Berg, bassist Jan Teertstra, sousafonist Arno Bakker en Darius en Thijs op toetsen, aan het nieuwe album.

Voor dit concert zijn er ook fysieke kaarten te koop bij Platenhuis ’t Oor (je kunt alleen contant betalen!)


Live 2000 | Tribute to ABBA by ABBA Dance do 27 dec ‘18
Word lid van onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste shows.

Verstuur

Binnenkort in De Vorstin:

Volg ons op spotify