;
Rats On Rafts / De Kift
vrijdag 15 sep ‘17
open: 20:00u | start: 21:00u
vvk € 15,50 | deur € 15,50
muziek

Zaanse punk versus Rotterdamse post-punk, ouwe rotten versus jonge honden of gewoon de ‘the best act I’ve ever seen at a festival’ zoals Franz Ferdinand’s Paul Thompson Pitchfork tipte. In 2016 brengen de bands samen een album (lp en cd) uit bij het Britse Fire Records en gaan ze op tour.

De Rats bewerken nummers van De Kift en andersom. Het botst, schuurt en staat soms lijnrecht tegenover elkaar om dan weer eensgezind samen te komen in stampende ritmes en raggende gitaren. Of zijn het blazers? Rats en Kift zijn samen één bal energie die het ene moment over je heen rolt om dan weer een totaal onverwachte kant op te stuiteren.

De twee bands sloten zich een maand lang op in het koude, donkere en leegstaande poppodium De Kade in Zaandam om het album volledig analoog op te nemen. De releasedatum en tourdata worden binnenkort bekend gemaakt, maar voor wie niet kan wachten spelen de bands het nieuwe album alvast op vrijdag 1 april in het Zaantheater.

“meest bijzondere cross-over die je kunt voorstellen”, schreef popmagazine Live XS over de samenwerking, die begon op het Metropolis Festival 2013 in Rotterdam. Het gezamenlijke optreden was een succes en shows op festivals als Helemaal Melkweg en Where The Wild Things Are volgden.

De samenwerking bevalt goed van beide kanten. “De Rats zijn jonge gasten, maar met een benadering van muziek die ons aan de jaren ’80 doet denken. Het is leuk en inspirerend.” aldus Marco Heijne van De Kift. De Kift heeft de Rats op hun beurt geïnspireerd tot het opzetten van een eigen label. “De mannen van De Kift hebben ons eigenlijk onbewust laten zien wat er mogelijk is.” aldus David Fagan.

De Kift heeft zijn wortels in punk en fanfare en ontwikkelde een sterke hang naar literatuur en theater. Ze vierden hun 25-jarig bestaan in 2013 en brachten in 2014 het tiende studioalbum Bidonville uit dat volgens OOR ‘sterker dan ooit’ was.
Rats on Rafts ‘Meest urgente Rotterdamse band van dit moment’- Aldus 3voor12. Organisch, rauw en recht voor z’n raap. De band werd in 2008 opgericht en was in 2012 Serious Talent bij 3FM. Na Hun eerste plaat ‘ The Moon is Big’ brachten ze in oktober 2015 ‘ Tape This’ uit.


AVROTROS Muziekcafé met o.a. Jeangu Macrooy za 16 sep ‘17
Word lid van onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de nieuwste shows.

Verstuur

Binnenkort in De Vorstin:

Volg ons op spotify